Czytałam że płukanka z pokrzywy zmniejsza przetłuszczanie włosów. Przydałoby mi się coś takiego bo mam cienkie i szybko przetłuszczające się włosy, ale słyszałam że pokrzywa przyciemnia włosy, a ja mam jasne. Czy to prawda?
Przy okazji czy mógłby mi ktoś polecić jakiś dobry szampon do tłustych włosów?
Ja słyszałam, że pokrzywa jest dobra na wypadanie włosów. Sama ją zażywam (w tabletkach). Kiedyś robiłam sobie też z niej płukanki i nie pomagało to na tłuste włosy. Słyszałam też, że płukanie włosów sokiem z cytryny (naturalnym) zapobiega przetłuszczaniu się, ale nie wiem czy to prawda... Jakby ktoś miał jakiś pomysł na tłuste włosy to proszę bardzo pisać. Dopisuję się do tematu...
Ostatnio stosuje sok z cytryny na moje ciemno-blond wlosy. Jest to skuteczny sposob zeby wlosy nabraly pieknego blasku. Do jasnych wlosow polecam plokanke naparem z rumianku. Mozna kupic specjalna plukanke tego typu lub zrobic ja samemu. Jest to bardzo latwe. Wystarczy ze zaparzy sie 2-3 herbatki rumianku w kubku i polac nim dokladnie wlosy jako ostatnie plukanie. UWAGA! pozniej nie nalezy ich splukiwac jeszcze raz! A do tlustych wlosow polecam szampony. ja stosuje Palmoliv do wlosow normalnych i przetluszczajacych sie(jest w takiej zoltej butelce). Najlepiej jest uzywac tez innych szamponow
sorki ze nie dokonczylam....najlepsze sa szampony z wyciagiem z owocow. Ja najczesciej wybieram z wyciagiem z cytrusow bo nie tylko pomagaja zachowac swiezosc wlosow ale takze super nablyszczaja. Jak macie jeszcze jakies pytania to piszcie bo byc moze bede mogla wam jakos pomoc.
magdalenaa napisał/a:
Ostatnio stosuje sok z cytryny na moje ciemno-blond wlosy. Jest to skuteczny sposob zeby wlosy nabraly pieknego blasku. Do jasnych wlosow polecam plokanke naparem z rumianku. Mozna kupic specjalna plukanke tego typu lub zrobic ja samemu. Jest to bardzo latwe. Wystarczy ze zaparzy sie 2-3 herbatki rumianku w kubku i polac nim dokladnie wlosy jako ostatnie plukanie. UWAGA! pozniej nie nalezy ich splukiwac jeszcze raz! A do tlustych wlosow polecam szampony. ja stosuje Palmoliv do wlosow normalnych i przetluszczajacych sie(jest w takiej zoltej butelce). Najlepiej jest uzywac tez innych szamponow
Przyłączam się do tematu
Od dłuższego czasu szukam sensownego środka na przetłuszczanie włosów i łysienie (choć to drugie nie w temacie).
Kumpel zwrócił mi uwagę, że obok szamponów i naparów są też różne suplementy diety w tabletkach. Podobno większość dolegliwości związanych jest z brakiem konkretnych witamin. Z tych środków, o których piszecie używałem wszystkich - z szamponami (prawie wszystkimi ) jest u mnie tak, że skóra się na maksa wysusza i mam mega łupież... o dziwo, również po szamponach przeciwłupieżowych... Wyjątkiem był jakiś szampon Goldwella, ale ten dla odmiany sprawiał, że miałem na maksa podrażnienia, zupełnie tak, jakbym dostawał zapalenia łojotokowe...
Suplementy diety może nie do końca kurek wpływają na ograniczenie przetłuszczania włosów. Środek zawierający suplementy musiałby dodatkowo zawierać dodatkowe składniki.
Co do łysienia to oczywiście suplementy diety jak najbardziej. Ja stosuję i to z pozytywnym skutkiem. Nie jest to może środek na porost włosów ale z pewnością powoduje duże ograniczenie ich wypadania i łysienia.
Vitapil, bo o nim mówię, nie jest drogi a na serio przynosi rezultaty.
Można to wygoogleać ale później się postaram jakiś link do niego podać, jak znajdę, coby więcej szczegółów podać.
niektóre szampony do włosów przetłuszczających wysuszają skórę głowy, przez co włosy sie moga jeszcze szybciej przetłusczać. moja fryzjerka mi ostatnio poleciła, żebym myła głowę delikatnymi szamponami dla niemowląt, ponieważ nie wysuszają skóry głowy i działają nawilżająco