| Autor |
Nienawidze swojej rodziny!!! |
magdalenaa Użytkownik
|
|
Juz czasami nie wiem co robic. Rodzenstwo czesto wysmiewa mnie, wyklina na mnie(czesto przy kolezankach i znajomych) a czasami bije. Rodzice mowia ze to nic takiego i zeby sie tym nie przejmowac ale oni wcale nie sa lepsi. Zawsze zwalaja na mnie cala wine. Czesto mowia ze wstydza sie mojego wygladu (najczesciej tata) i mowia ze powinnam schudnac bo jestem gruba. Z mama czasami jest fajnie. Ale to tylko czasami. Oczekuja ode mnie duzej pomocu (najczesciej zebym robila wszystko za nich) a moim braciom nie kaza robic niczego. Czasami nie moge zniesc ich awantur o byle co i wtedy zamykam sie w pokoju zgaszam swiatlo i siedze przestraszona pod koldra. Najbardziej boje sie taty bo kiedy sie denerwuje to strasznie na mnie krzyczy i klnie a czasami szturcha, popycha i bije. Juz nie moge tego zniesc. kilka razy cielam sie (zazwyczaj nozyczkami bo to mniej boli) a nawet myslalam zeby uciec z domu. Nie umiem sobie z tym radzic..... |
|
| Autor |
RE: Nienawidze swojej rodziny!!! |
Angelika16 Użytkownik
|
|
|
Magda nie można się ciać to jest chore !! może musisz pogadać z rodzicami co czujesz kiedy oni Cie tak traktują i jak się zle z tym czujesz .. ale ty sobie nie możesz robićkrzywdy !! |
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
Magda to okropne jak twoja rodzina cie traktuje. Szczerze mowiac to mam tak samo, ale nie powinnas sie krzywdzic. Moze porozmawiaj z osoba dorosla ktorej ufasz o swoich problemach. Z w;lasnych doswiadczen wiem ze nie warto ich dusic w sobie. Powiedz o tym komus jak najszybciej a szczegolnie o twoim problemie dotyczacym ciecia sie. Wierz mi, to nie jest rozwiazanie!!! A swoja droga to dlaczego nikt nie reaguje na tego typu posty.... |
|
| Autor |
Shelby Użytkownik
|
|
olac wszystkich i wszystko doooookoła.
Sama nic nie zmienisz, oni takze sami sie nie zmienia, a Ty nadal bedziesz zyła w poczuciu winy...
to jedyny skuteczny sposób, aby pomoc sobie samodzielnie. Innego nie ma. Dotarło to do mnei dopiero po kilku latach tego ciagłego zadreczania sie i przezywania tego co dzieje sie wokół mnie. Nie ma sensu,szkoda zycia^^
Traktujmy innych w taki sam sposób jak oni traktuja nas. Moze to okrutne ale taka jest rzeczywistosc
|
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
nie od dzis wiadomo ze rodziny sie sobie nie wybiera |
|
| Autor |
RE: rodzina |
gtuszi Użytkownik
|
|
|
tez bym była zla na nich,pewnie to oni mają problemy ze sobą,najwazniejsze zebys miała z kim porozmawiac,moze ktoś z zewnatrz powinien z nimi pogadac? |
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
oj na wlasnym przykladzie wiem ze to nie jest dobry pomoc wtracac do rodziny kogos trzeciego. najlepsza jest totalna olewka, dbanie o siebie i swoje potrzeby i nieprzejmowanie sie rodzina bo w koncu nie bedzie sie miaszkac ze starymi cale zycie no nie |
|
| Autor |
Shelby Użytkownik
|
|
noooo...ja od paru miesiecy mieszkam poza domem i widze ze odzyłam. Wracam do domu co jakis czas na weekendy i o ile jeszcze w pt i sobote jest spokojnie, w niedziele zaczynaja sie kłótnie^^ takze uwierdzam sie w przekonaniu, ze nic na tym swiecie zmienic sie nie moze.
Najlepiej odpuscic i zajac sie soba...i czekac az sie pojdzie na studia
|
|
| Autor |
Diana23 Użytkownik
|
|
Magdaleno ja cię doskonale rozumiem pododnie przechodziłam takie rzeczy jak mieszkałam ze swoja rodziną tylko ze u mnie to ojciec był tym złym!!!!!!!!!!to on nas bił kopał. Matke tez tak traktował. Balismy sie go.Czesto to do mnie wraca pamietam to wszystko choc w tedy miałam z 4-5lat ale pamiętam to tak jakby to było w czoraj..Czasem jak wypił to był miły a na drugi dzien to nas wyzywał bił ciągał za włosy i na nic nie pozwalał.Nawet jak pisze o tym to łzy cisną mi sie do oczu.Nie wiem co Tobie doradzic bo ja nic w tedy nie mogłam zrobic tylko patrzyłam na to wszystko.teraz mam juz męża i coreczke i jestem szczesliwa choc przez te trudne dziecinstwo myslę ze za mądra to nie jestem.ale jest mi lżej ze napisałam o tym trzymaj sie i pozdrawiam.
|
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
ja z moja rodzina wogole nie czuje jakiejkolwiek wiezi. sa dla mnie obcymi ludzmi. kiedy sie mijamy na ulicy to nawet do siebie "czesc" nie powiemy. dla mnie rowniedobrze mogliby nie istniec. i w dodatku nie czylabym zadnej winy ani zalu czy cos gdybym cos im w koncu zrobila. przeciez przez nich juz nie raz mialam polamane rece czy siniaki na calym ciele, wiec sry jesli tylko nadazy sie okazja to chetnie i bez zadnych oporow im sie za to odwdziecze |
|
| Autor |
Diana23 Użytkownik
|
|
|
Ja rownież nie czuje żadnej więzi ze swoja rodzina!! nie kocham ich i sa dla mnie obojętni. dużo przez nich wycierpialam naoglądałam się strasznych rzeczy i mam ich w d... nie mieszkam ze swoimi rodzicami juz z prawie 4lata i dopiero teraz jestem szczesliwa!!!!!!!!! nie boje sie niczego bo wiem ze mam kogoś kto mnie kocha! Trzymajcie sie dziewczyny!!!! |
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
|
tylko pozazdroscic ja mam 15lat wiec jeszcze musze pocierpiec |
|
| Autor |
Diana23 Użytkownik
|
|
|
Doskonale Ciebie rozumiem ja tez zawsze czekalam az wyjde z domu bo już nie moglam zcierpiec tego ze moj ojciec sie czepia wszystkiego bije, wyzywa i nie pozwalal chodzic na dyskoteki na nic!!!!!!!!!! czulam sie jak w wiezieniu. I stalo sie tak ze przez przypadek ucieklam z domu-nie planowalam.Dlatego wiem co przezywasz i z checia bym tobie pomogla jakbym wiedziala jak...... |
|
| Autor |
Diana23 Użytkownik
|
|
|
Doskonale Ciebie rozumiem ja tez zawsze czekalam az wyjde z domu bo już nie moglam zcierpiec tego ze moj ojciec sie czepia wszystkiego bije, wyzywa i nie pozwalal chodzic na dyskoteki na nic!!!!!!!!!! czulam sie jak w wiezieniu. I stalo sie tak ze przez przypadek ucieklam z domu-nie planowalam.Dlatego wiem co przezywasz i z checia bym tobie pomogla jakbym wiedziala jak...... |
|
| Autor |
aniuta Użytkownik
|
|
magdalenaa, a nie możesz pogadać z rodziną? ja na Twoim miejscu bym to zrobiła jak najszybciej. tak, żeby wszyscy byli w domu, wcześniej przemyśl jakbyś chciała, żeby ta rozmowa przebiegła i jaki chcesz osiągnąc skutek. zastanów się, co mogą powiedzieć rodzice i wymyśl kontratak musisz się nauczyć być bardziej asertywną, bo krzykiem nic nie zdziałasz a nie możesz być ciągle wykorzystywana skoro inni się lenią.
wyprowadzenie jest jakims wyjściem z sytuacji, ale nie najlepszym.. fakt, nie będziesz Ich miała codziennie, ale jak nie nauczysz się asertywności, to i we własnym domu rodzice Ci będą potrafili dopiec, narzucać swoje zdanie i wtrącać się nawet w urządzanie. podstawa to rozmowa. a jak to nie poskutkuje, to może powinnaś komuś o tym powiedzieć.
Były sobie zwei orzeszki i szły przez sztrasę i nagle ktoś jednemu przysolił... |
|
| Autor |
Shezze Użytkownik
|
|
zadne rozmowy w takich sytuacjach nie skutkuja. bedzie tylko gorzej. kiedy ja powiedziaam tacie ze nie chce byc tak sraktowana to w dpowiedzi tylko mi sie dostalo bo ja nie mam nic do gadania |
|
| Autor |
Mrs_Zelmerlow Użytkownik
|
|
Ja mam trochę inny problem z moją rodziną, ale nie chce mi się o tym gadać. Może kiedy indziej, a tobie proponuje tak jak pozostali- nie przejmować się. Przeważnie jest tak, że rodzice i tak zrobią po swojemu, a to, że my im coś powiemy mają gdzieś.
"Now looking back i wish i could rewind.." |
|
| Autor |
bellz Użytkownik
|
|
Ja na szczęście tak nie mam..No czasami rodzice sie na mnie wkurzą ale mnie nie biją.Magdalenko:Jesli dają tobie wszystkie obowiązki a nie dzielą ich między ciebie a twoich braci to porozmawiaj z np:Babcią.Ona na pewno będzie miała wpływ na twoich rodziców..Jeśli nie to zapytaj jej czy możesz u niej pomieszkać kilka dni.
Najlepiej porozmawaiaj z rodzicam że źle sie czujesz jak oni cie tak traktują.
Zrobci razem liste obowiązkow.Np:Ty;wynosisz smieci,Brat#1:Zmywa po obiedzie,Brat#2:Sprząta łazienke
Itd.
Każdy może być każdym.Wystarczy tylko odrobina fanazji i kreatywności |
|
| Autor |
ewelynka Użytkownik
|
|
Kochana, a może Ty powiedz w końcu, że nie jesteś służącą we własnym domu tylko dzieckiem takim samym jak i Twoi bracia, powiedz też, że abyś kiedyś mogła godnie wychować swoje dzieci musisz dostać dobry przykład, a póki co to nie masz się czym pochwalić trzymam za Ciebie kciuki i życzę wytrwałości
być kobietą... |
|
| Autor |
Oliviaa Użytkownik
|
|
Wiecie co? Mi się wydaję, że w takiej sytuacji pogadanie z rodziną nic nie da. W taich przypadkach rodzice najczęściej mówią , że dziecko przesadza itp. . Tzn. ignorują problem. Myśle, że tutaj potrzebujesz pomocy kogoś z zewnątrz. Radzę Ci pójdź do psychologa.
[Nie czytałam postów, więc od razu sorry jeżeli ktoś radził podobnie..] |
|