| Autor |
RE: sposob jak polepszyc apetyt u dziecka-niejadka |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
no to już bardzo szczególna zaleta pomocna dla małych złośników co do zębów myślę, że to też genetyczne uwarunkowania mają na nie wpływ.
 |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
|
ragna napisał/a:
ja nie uważam że podanie dziecku czegoś co ma cukier w składzie jest zbrodnią... zróbmy rachunek sumienia ile my dziennie spożywamy cukru i zobaczmy jak bardzo próbujemy ograniczać swoje pociechy. oczywiście nie wolno przesadzać to tak jak fast food tego powinno się unikać ale jak raz na jakiś czas zjemy frytki nic nam nie będzie. dzieci trzeba uczyć jak mają się odżywiać a nie ograniczać i zakazywać im czegoś bo to do niczego dobrego w przyszłości nie prowadzi
Jasne wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe powinniśmy zacząć od siebie. Całkowicie się z Tobą zgadzam w tym przypadku. Ale z drugiej strony skoro chcemy prowadzić zdrowy tryb życia nawet jedne frytki mogą zepsuć lata wyrzeczeń.
 |
|
| Autor |
ragna Użytkownik
|
|
|
wiesz zależy jak bardzo chcesz prowadzić zdrowy tryb życia ;P jesli to ma wyglądać jak dieta to na pewno frytki zaszkodzą ale jesli to ma wyglądać bardziej jaki dbanie o siebie trzeba by bylo dołożyć oprocz zdrowych nawyków żywieniowych jeszcze ćwiczenia a tu już większość odpadnie ;P |
|
| Autor |
intimila Użytkownik
|
|
grymasnatwarzy napisał/a:
intimila napisał/a:
chyba nie do konca wiadomo jak to jest z tym cukrem białym i trzcinowym, ja bym raczej posunela sie do stwierdzenia, bezpieczne slodzenie- lepiej cukrem, miodem niz sztucznymi slodzikami.
no jasne,
jeszcze nie wiemy jaki wplyw na organizm bedzie mial konserwant czy sztuczny slodzik za kilkadziesiat lat,
cukier jest sprawdzony przez wieki juz,
wg mojej wiedzy jest tak, ze jakosciowo lepszy jest trzcinowy i brazowy cukier od zwyklego bialego, potwierdzone licznymi badaniami
najlepszy to jest miod, ale to nie w takich napojach w sklepie niestety |
|
| Autor |
grymasnatwarzy Użytkownik
|
|
|
sarenka_2907 napisał/a:
ten dziubek mnie trochę zmylił, w bidonie jest ustnik.
to kwestia nazewnictwa
ale chodzi o to samo, a raczej o rozwiazanie techniczne, praktyczne dla dzieci
ragna napisał/a:
sarenka_2907 napisał/a:
no właśnie, a plastikowe butelki, powinny być jednorazowego użytku, bo ich nie wyparzymy, a bakterii na ustniku zbiera się mnóstwo.
buteleczek sie nie wyparzy ale ustnik mozna, niektore butelki sa tak robione ze ustnik mozna bez problemu wyparzać
w zmywarce sie wszytko umyje, a jak nie to trzeba namoczyc w cieplej wodzie z plynem, i taka szczoteczka wymys c srodku i bedzie ok |
|
| Autor |
|
|
intimila napisał/a:
intimila napisał/a:
chyba nie do konca wiadomo jak to jest z tym cukrem białym i trzcinowym, ja bym raczej posunela sie do stwierdzenia, bezpieczne slodzenie- lepiej cukrem, miodem niz sztucznymi slodzikami.
no jasne,
jeszcze nie wiemy jaki wplyw na organizm bedzie mial konserwant czy sztuczny slodzik za kilkadziesiat lat,
wg mojej wiedzy jest tak, ze jakosciowo lepszy jest trzcinowy i brazowy cukier od zwyklego bialego, potwierdzone licznymi badaniami
najlepszy to jest miod, ale to nie w takich napojach w sklepie niestety 
to sie niestety wiąze z procesem produkcji miodu, jest długi i uzalezniony od lokalizacji roslin, masowo nie uzywa sie go do slodzenia, jedynie w domach, wiec raczej nie ma co go analizowac w napojach dostepnych w sklepach |
|
| Autor |
koala Użytkownik
|
|
|
intimila napisał/a:
O, tu z pewnością masz rację przy słodzikach nawet zwykły biały cukier jest zdrowy! a tak naprawdę, to ile można wsypać cukru do takiej buteleczki? myślę, że nie więcej niż posłodziłybyśmy swoim dzieciom herbatę, bo gdyby było więcej, to przecież nie dałoby się takiego soku/napoju wypić.
just smile  |
|
| Autor |
ragna Użytkownik
|
|
intimila napisał/a:
intimila napisał/a:
no jasne,
najlepszy to jest miod, ale to nie w takich napojach w sklepie niestety 
a ja nie przepadam za miodem i szczerze nie wyobrażam go sobie w dodatkach do np napojów czy soków |
|
| Autor |
koala Użytkownik
|
|
ragna napisał/a:
a ja przeczytałam coś takiego
"Słodkie napoje mogą niszczyć zęby, ale obniżają poziom agresji - donoszą naukowcy. Picie słodkich napojów może sprawić, że osoby o agresywnym usposobieniu reagują mniej impulsywnie, gdy zostaną sprowokowane. " więcej na http://pozytywy.com/artykuly/34977-cukier-obniza-poziom-agresji
A to ciekawostka, nigdy bym nie powiedziała, że cukier może tak działać. To pewnie dlatego che mi się słodyczy jak się denerwuję dzięki za interesujące informacje 
just smile  |
|
| Autor |
ragna Użytkownik
|
|
koala napisał/a:
intimila napisał/a:
O, tu z pewnością masz rację  przy słodzikach nawet zwykły biały cukier jest zdrowy! a tak naprawdę, to ile można wsypać cukru do takiej buteleczki? myślę, że nie więcej niż posłodziłybyśmy swoim dzieciom herbatę, bo gdyby było więcej, to przecież nie dałoby się takiego soku/napoju wypić.
dało by się wypić najlepszym przykładem jest cola. ale racja uważam że taka woda smakowa ma mniej więcej tyle cukru co posłodzona herbata więc nie uważam że jest to złe |
|
| Autor |
koala Użytkownik
|
|
|
ragna napisał/a:
a ja nie przepadam za miodem i szczerze nie wyobrażam go sobie w dodatkach do np napojów czy soków
Ja też nie lubię miodu. Herbatę w zimie z miodem jeszcze wypiję, ale sok owocowy z miodem? nieee 
just smile  |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
|
w zmywarce sie wszytko umyje, a jak nie to trzeba namoczyc w cieplej wodzie z plynem, i taka szczoteczka wymys c srodku i bedzie ok
Ale problem pojawia się wtedy jak dziecko lubi tylko oryginalną zawartość, bo nie ma z czego potem przelać. A Kubusie są tylko w małych butelkach.
 |
|
| Autor |
koala Użytkownik
|
|
Myślę, że producent wychodzi z założenia, że dziecko dużo i tak nie wypije, choć faktycznie, dla niektórych rodziców kubusie w dużej butelce zdawałyby egzamin 
just smile  |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
no tak uzupełnianie było by dobrym rozwiązaniem, ale nie ma z czego.
 |
|
| Autor |
|
|
sarenka_2907 napisał/a:
w zmywarce sie wszytko umyje, a jak nie to trzeba namoczyc w cieplej wodzie z plynem, i taka szczoteczka wymys c srodku i bedzie ok
Ale problem pojawia się wtedy jak dziecko lubi tylko oryginalną zawartość, bo nie ma z czego potem przelać. A Kubusie są tylko w małych butelkach.
no tak to jest problem,
moze warto dziecko nauczyc wykorzystywania produktow wielokrotnie, napewno dziecko ma w szkole przyrode, wiec bedzie mialo eko praktyke,
a jak nie to kubuj kubusie w hurtowni  |
|
| Autor |
intimila Użytkownik
|
|
koala napisał/a:
intimila napisał/a:
O, tu z pewnością masz rację  przy słodzikach nawet zwykły biały cukier jest zdrowy! a tak naprawdę, to ile można wsypać cukru do takiej buteleczki? myślę, że nie więcej niż posłodziłybyśmy swoim dzieciom herbatę, bo gdyby było więcej, to przecież nie dałoby się takiego soku/napoju wypić.
przede wszytskim na takich napojach znajdziemy dokladne ilosci skladnikow jakie w nich sa.
np. na etykiecie kubusia waterrr widzimy ile jest cukru w butelce i ile to pokrywa dziennego zapotrzebowania. |
|
| Autor |
kalinas15 Użytkownik
|
|
Dobrze jest zwrócić uwagę, że problem dzieci niejadków może wynikać z problemów z H. Pylori, odsyłam do swojej sygnaturki po więcej info!
Twoje dziecko nie przybiera na wadze? Boli je brzuch? Nie ma aptetytu? Przyczyną może być bakteria H. Pylori - zrób szybki test i sprawdź - Helicobacter Antygen Test |
|
| Autor |
Amanda wawa Użytkownik
|
|
jak bylam mlodsza pilam zawsze Kubusia, z reszta do tej pory pije Smaczny i do tego pozywny. |
|
| Autor |
kalinas15 Użytkownik
|
|
Często brak apetytu u dziecka, wcale nie wynika z tego, że nie przepada za tym co mu się podaje.
Twoje dziecko nie przybiera na wadze? Boli je brzuch? Nie ma aptetytu? Przyczyną może być bakteria H. Pylori - zrób szybki test i sprawdź - Helicobacter Antygen Test |
|
| Autor |
mrus Użytkownik
|
|
Nie jestem zwolenniczką cudownych specyfików, które mają pomóc w polepszeniu apetytu u dzieci, a tym bardziej zmuszania ich do tego. Najlepsze są proste i sprawdzone sposoby. Z pewnością dziecko będzie bardziej zainteresowane posiłkiem i chętniej go zje, gdy będzie on kolorowy i ciekawie podany. Z własnego doświadczenia wiem, że odrobina kreatywności naprawdę może zdziałać wiele. Mamom, które zmagają się z tym problemem polecam ten artykuł: https://natoobe.pl/lifestyle/article/view/page/1/la_id/376. Sama wypróbowałam kilka porad w nim opisanych i jestem bardzo zadowolona z osiągniętego efektu. |
|