Nie jesteś zalogowany! Załóż konto | Zaloguj się
Linki sponsorowane
Kawa czy herbata?
Forum | Kobieta | Kulinaria
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Kawa czy herbata?
aneta_malerczyk
Użytkownik

Dodane dnia 21 06 2007
Co jest zdrowsze dla organizmu - kawa czy herbata? niby herbata, ale czy ona z dużą ilością cukru także jest zdrowa?
9633747 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Kawa czy herbata?
Anedia
Użytkownik

Dodane dnia 06 07 2007
To zależy chyba jaka herbata - czerwona i zielona są bezpieczne i wręcz wskazane, a czarna pobudza i słyszałam że ma działanie podobne do kawy. Kawa to wadomo kofeina i te sprawy. Ja ogólnie jestem uzależniona od kawy, czasem sie przełamie do tej zielonej herbaty ale jest ciężko smiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
Olkaszwedka
Użytkownik

Dodane dnia 08 07 2007
ja tez jestem uzalezniona od kawy
ale ostatnio staram sie pic owocowe i ziolowe jakies zamiast expresso ,efekt jest taki ,ale juz powoli mi sie wyrownuje
2316732 Wyślij Prywatną Wiadomość
Sowa
Użytkownik

Dodane dnia 21 10 2007
Sądzę, że herbata jest zdrowsza.
Po wypicu 60 filiżanek kawy zafundujemy sobie śmiertelną dawkę kofeiny.
Natomiast dopiero po wypiciu 120 kubków herbaty czeka nas to samo.
Od kawy szybciej się uzależniamy.
Ja osobiście polecam kawę zbożową.

Piekna
Użytkownik

Dodane dnia 21 10 2007
Jakie dokładne statystyki, zauważ jednak, że zarówno kawe jak i herbatę można podać bardziej, lub mniej zaparzoną smiley I oczywiście nikt nie wypije tylu szklanek na raz.

Chcę być piękna
Sowa
Użytkownik

Dodane dnia 31 10 2007
No tak smiley Statystki mam z jakiejś książki, a może programu i tak mi jakoś się zapamiętało smiley

Lier
Użytkownik

Dodane dnia 03 12 2007
Hmm... Ja jestem za zdrowym trybem życia. Wiadomo, że zdrowsza jest nawet klasyczna herbata od małej czarnej... To zostało potwierdzone naukowo smiley Ale, ale... na wszystko jest jakiś sposób. Ja pije codziennie dwa kupki kawy zbożowej z mlekiem i jedna łyżeczką, ewentualnie rozpuszczalną z mlekiem i dwa kubki zielonej herbaty bez cukru smiley Apropo tej herbaty to tylko kwestia przyzwyczajenia, ponieważ nasze kupki makowe szybką ie z tym uporają, na początku wypijesz kilka kubków z obrzydzeniem a potem mmm... fantazja smiley

[b][i]Mój stan to nie to co widzicie w moim ciele, ale to co znajduje się w mojej duszy...
Irenka26
Użytkownik

Dodane dnia 15 09 2008
Herbata.. A odnośnie cukru --> zacznij słodzić bardzo stopniowo coraz mniej . Z kubka na kubek poczujesz różnice i zaczniesz czuć prawdziwy smak herbatki aż dojdziesz do swoje granicy smaku. Ja z 3 skończyłam na niecałej jednej łyżeczce cukru.

www.wizaz.wroc.pl --> moja szkółka

Piękno to dobrze czuć się we własnym ciele, więc dbaj o siebie! smiley
kejtik
Użytkownik

Dodane dnia 08 11 2008
Ja mam zamiar przestawić się na mate, tylko sprzęcik drogi(bombila i tykwa) efekt jak po kawie a bardzo zdrowesmiley
olga1111
Użytkownik

Dodane dnia 15 12 2008
Podobno według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne właściwości. Ale są dwie szkoły. Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy, ale z reguły dotyczą przypadków picia kawy w zbyt dużych ilościach. Ja niestety jestem uzależniona od tego napoju, uwielbiam smak kawy i jej aromat. Kiedyś piłam naprawdę spore ilości, ale wprowadziłam trzy zasady, żeby trochę ograniczyć picie kawy:
1. piję tylko rano
2. piję w filiżance
3. zamiast dwóch łyżeczek sypię jedną
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 01 02 2009
ja nie pije kawy moze dlatego ze jestem jeszcze mloda(15lat) a moze dlatego ze jakos nie berdzo mnie do niej ciagnie. pije zielona herbate chociaz na poczatku bylo ciezko i wmuszala ja w siebie doslownie. a teraz nie wyobrazam sobie dnia bez kubka tej herbatki. czerwona herbata tez jest smileyniezla chociaz lepsza od niej jest biala. a kawy zbozowej czy Inki nieznosze
gosia32
Użytkownik

Dodane dnia 07 05 2009
ja słyszałam że herbata jest bardziej szkodliwa niż kawa, bo sama teina bardziej szkodzi niż kofeina, jak myślicie?

moim całym światem jest moja córeczka
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 07 05 2009
ja mysle ze to nieprawda. zreszta zarowno kawa jak i zwykla czarna herbata (w dodatku obie slodzone niezla iloscia cukru) nie sa zdrowesmiley
zarrakh
Użytkownik

Dodane dnia 28 05 2009
kofeina i teina to praktycznie jedna i ta sama substancja, tylko z innego źródła smiley podobnie jak guaranina. różnią sie tym, że nieco inaczej są wchłaniane - wolniej, szybciej itd...
ja uwielbiam kawę i nie mam zamiaru z niej całkowicie rezygnować. choć udało mi się ją w znaczny sposób ograniczyć. niestety należę do tych co kochają , więc rano mnie ściągnąć z łóżka to nie lada wyzwanie smiley kiedyś w ciągu dnia, by normalnie funkcjonować, wypijałam około 5-6 filiżanek kawy. teraz kawkę piję dla smaku, nie z potrzeby smiley po prostu rano, zamiast espresso, funduję sobie plusssza active i mogę działać

You have hopes and dreams r11; you have everything!
Shelby
Użytkownik

Dodane dnia 29 05 2009
Dla przyjemności- raz na jakis czas...jak mnie naleci...rozpuszczalna kawa z mlekiem i cukrem.
Z koniecznosci- czarna z 3 łyzeczek.
Pije od dawna i w duzych ilosciach. Jesli uzupełnia się braki magnezu to zadnych negatywnych skutków raczej sie nie odczuwa. I z tym uzaleznieniem tez nie jest tak do konca jak sie przyjeło... Nie mam potrzeby zeby pic kawe codziennie, ze np bez niej nie jestem w stanie funkcjonować itd. Rano wystarczy, ze napije się czegos ciepłego i zyje
W ogole kofeina to mały pikuś, wypije kubek kawy o 23 a o pólnocy juz smacznie spię
zarrakh
Użytkownik

Dodane dnia 01 06 2009
oj, to zazdroszczę smiley ja straszny śpioch jestem, więc najpierw standardowa gimnastyka - i raz i dwa i trzy i cztery - lewa powieka w górę więc ta dawka kofeiny jednak mi jakoś pomaga wygrzebać się z łóżka smiley

You have hopes and dreams r11; you have everything!
karramba
Użytkownik

Dodane dnia 04 06 2009
Kawa. I to w ogromnych ilościach smiley
pralinka
Użytkownik

Dodane dnia 24 06 2009
ja pije bardzo dużo herbaty, wiem że to niezdrowo ale jestem uzależniona, niestety ani czerwona ani zielona herbata mi nie smakuje,a szkoda bo podobno obie są bardzo zdrowe
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 24 06 2009
oczywscie ze zdrowe. sluchaj ja kiedys tez nienawidzilam zielonej herbaty. ale pomyslalam ze dla zdrowia i urody moge sie poswiecicsmiley dziennie wmuszalam w siebie po 2-3 kubki zielonej herbaty. na poczatku myslalam ze zwymiotuje ale po ok tygodniu sie przyzwyczailam i etraz nie wyobrazam sobie dnia bez kubka herbatkismiley sprobujsmiley
Gabriela_S
Użytkownik

Dodane dnia 15 07 2009
Oczywiście, że herbata! Bo kawa to jedynie tak sporadycznie na pobudzenie.
Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum:
Informacja dla użytkowników
Forum służy tylko i wyłącznie do dyskusji użytkowników.
Redakcja NIE odpowiada na pytania na forum.
Linki sponsorowane